لازم به ذکر است که ماش پتی خارش در برخی نقاط استان گلستان بهصورت سرد هم سرو میشود. هویج پلو، یکی از غذاهای محبوب شیرازیها است که برخی افراد، آن را با خورش هویج منطقه آذربایجان اشتباه میگیرند. هویج پلوی شیرازی با هویج، شکر، گوشت چرخکرده (مرغ یا کوفته قلقلی)، برنج، زعفران، پیاز، دارچین و نمک درست میشود و طعمی شیرین دارد. پلو بریانی در استانهای جنوبی کشور مانند سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان از محبوبیت بسیاری برخوردار است و یکی از غذاهای مجلسی به شمار میآید که در مجالس عروسی یا عزا سرو میشود.
آش مغذی ترخینه، متشکل از ترخینه جامد، حبوباتی چون عدس، لوبیا و نخود، سبزیجات معطر، پیاز، فلفل و زردچوبه است. اردبیل با آبوهوایی سرد و کوهستانی در شمال غرب ایران، یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری ایران است. گوزلمه یکی از غذاهای محلی ارومیه است که با سیر، تخممرغ، ماست، روغن و نمک درست میشود. «گوزلمه» در زبان ارومیهای بهمعنای «منتظر نباش» یا «صبر نکن» است و دلیل نامگذاری این غذا این است که تهیه گوزلمه به زمان بسیاری نیاز ندارد و بسیار ساده است. گوزلمه یک فست فود ایرانی به شمار میآید و شما میتوانید آن را با کمی تزئین، به پیشغذایی مجلسی نیز تبدیل کنید.
سیر، بادمجان، گردو، زردچوبه، طعمدهندههای ترشی مانند رب انار، آب انار و نارنج و سبزیهای محلی مثل چوچاق و خالواش از مواد اصلی بسیاری از غذاهای محلی گیلانی هستند. حبوبات را بهصورت جداگانه از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخ حبوبات گرفته شود و زودتر بپزند. یک قابلمه بزرگ را تا نیمه آب کنید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس گندم را در قابلمه بریزید و شعله گاز را کم کنید تا گندم بپزد.
- این گیاه را با نامهای دیگر همچون بن سرخ، پیاز یزدی، لپو و سوره بنه نیز میشناسند، گیاهی با ظاهری شبیه به تره که در دامنه کوههای غرب ایران میروید.
- برای اینکه گمنه بوشهری شما شفته نشود و به اصطلاح دان دربیاید، کمی میزان آب یا آب مرغ آن را از مقدار گفته شده در دستور پخت بیشتر کنید.
- روغن کرمانشاهی، گوشت، لپه، روغن، سیبزمینی نیمپز، تخممرغ، گردو، کشمش، پیاز سرخ شده، آب لیمو، شکر، نمک و رب گوجهفرنگی از مواد تشکیلدهنده هلو کباب هستند.
- برخی افراد علاوه بر نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و فلفل قرمز در خورش، مقدار کمی تخم شنبلیله هم میریزند؛ اما مراقب باشید که در مصرف این ادویه زیادهروی نکنید تا خورش شما تلخ نشود.
- سپس یک چهارم پیمانه آب جوش روی آن بریزید و صبر کنید تا سیر بپزد و آب هم تبخیر شود.
در مرحله اول برای تهیه کباب بختیاری، فیله مرغ را پاک کنید و بشویید. در ادامه گوشت گوسفندی را نیز پاک کنید، بشویید و آن را نیز خرد کنید. در سفر به چهارمحال و بختیاری بعد از دیدار از مکانها، طبیعت و آثار تاریخی باشکوه استان طعم بینظیر غذاهای محلی را از دست ندهید. طرز تهیه کباب بختیاری به این شکل است که ابتدای کار به سینه مرغ و راسته گوسفندی نیاز داریم. با توجه به این نکته که مرغ زودتر از گوشت قرمز پخته میشود، باید تکههای مرغ کمی بزرگتر باشد تا کباب به صورت یکنواخت بپزد.
غذاهای تهران از جمله دمپختک، سرگنجشکی، اشکنه و بعضی از خورشها با طعم و مزه لذیذ خود شما را به سفری در زمان دعوت میکنند؛ پس در سفر به تهران، حتما این غذاهای ساده و لذیذ را امتحان کنید. برخی از این غذاها شناخته شده نیستند؛ در حالی که برخی دیگر کماکان در خانههای تهرانیها طبخ میشوند. شما میتوانید با مراجعه به مجموعه غذاهای محلی کجارو با لیست کامل غذاهای تهران و طرز تهیه آنها آشنا شوید. سپس پنج لیوان آب جوش را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید، درب قابلمه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت و لوبیا بپزند.
بهترین طرز تهیه کباب بختیاری
ته تالی، شباهت بسیاری به کباب تابهای و تاس کباب دارد و از آن دسته غذاهایی است که کمتر در رستورانها دیده میشود و اراکیها بیشتر آن را در خانه درست میکنند. جمله موزون «کوفته، شفته و تتالی، غذای زنهای اراکی» در اراک بسیار مشهور است و ته تالی بههمراه کوفته و شفته از جمله غذاهایی هستند که زنان اراکی در خانه میپزند. این غذای محلی اراکی به دو صورت آبدار و بدون آب، معمولا همراه با نان یا برنج و سبزی تازه سرو میشود.
۱۱. غذاهای محلی استان کرمان
آش دوغ با استفاده از پیاز داغ و نعنا داغ تزیین میشود و بهعنوان یکی از غذاهای چهارمحال و بختیاری روی سفره میآید. از آنجایی که این غذا بدون آب پخته میشود بهتر است از گوشت تازه استفاده شود تا آب بیشتری داشته باشد. تکههای گوشت همراه با پیاز در قابلمهای دربسته پخته میشوند، سپس دانه انار با مقداری آب پخته میشود تا عصاره آن در آب آزاد شود. چهارمحال و بختیاری را می توان در سطح مرکز استان و دیگر شهرستان ها پیدا کرد. در طبخ این غذا زیاد تفاوتی در شهرستان های دیگر استان وجود ندارد.
این نوع از انواع کباب ایرانی کباب برخلاف کباب کوبیده نیازی به چرخ کردن ندارد و راحت تر آماده می شود. دستور پخت کباب بختیاری به دوران ناصر الدین شاه برمی گردد و بدون شک هر کس به چهار محال بختیاری سفر کند، طعم اصیل این کباب را تجربه خواهد کرد. طرز تهیه کباب بختیاری سخت نیست و تنها در چند مرحله این غذای بی نظیر آماده می شود.
سوغات استان چهارمحال و بختياری، از ترش ترين تا شيرين ترين طعم ها
نسبت دقیق سبزی را رعایت کنید و بیش از حد در سبزی شنبلیله نریزید؛ زیرا خورش شما را تلخ میکند. برخی افراد از گرد لیمو عمانی برای مزهدار کردن خورش استفاده میکنند. شیر پلو نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه دم بکشد؛ زیرا تهدیگ آن زود تیره میشود و میسوزد.
برخی افراد بهجای آب از آب قلم برای پخت این خورش استفاده میکنند تا غذایی مقویتر و خوشطعمتر داشته باشند. سوتی پلو یا شیر پلو، یکی از پلوهای محلی اردبیلی است که معمولا در شب عید نوروز و چهارشنبه سوری بههمراه ماهی دودی، گوشت، خرما و کشمش سرو میشود. برای تهیه این پلوی مخصوص کافی است بهجای آب از شیر استفاده کنید.