
بروزرسانی: 23 تیر 1404
انواع غذاهای محلی گیلان؛ سفره سنتی گیلانی ها مجله ایرانگرد
آن ها خوب می دانند که برگ سیر یکی از مفیدترین انواع سبزیجات است. اگر می خواهید بهترین آن را بچشید، به استان سرسبز گیلان سفر کنید. از آنجایی که سبزی معطر نیز به مرغ ترش اضافه می شود، با طعم بی نظیری روبرو خواهید شد.
- باقلاقاتق یا خورش گل در چمن، یکی از غذاهای خوشمزه شمالی است که گیلانی ها در پخت آن، تبحر خاصی دارند.
- طعم اصیل گمج کباب با چوچاق و گردوی آسیاب شده به دست می آید و البته این خورش باید در گمج درست شود؛ پس اگر به گمج سفالی دسترسی دارید، حتما این خورش را در آن بپزید.
- این غذای خوشمزه در واقعی نوعی خورش است که با برنج به ...
- خورش فسنجان گیلانی با قدمتی از دوره ساسانیان، یکی از مشهورترین و محبوب ترین غذاهای گیلانی است که معمولا با گوشت اردک یا مرغابی، رب انار و گردو درست می شود.
- سپس سبزی سرخ شده را به خورش اضافه کنید و منتظر بمانید تا آب اضافی خورش کشیده شود و خورش به روغن بیفتد.
- برای سرو، بادمجان ها را دور دیس بچینید و بقیه مواد را در وسط دیس بریزید.
پس از جوشیدن آب، شعله را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید تا خورش جا بیفتد. گیلانی ها فسنجان را ترش و سياه رنگ درست می کنند و برای به دست آوردن این رنگ سیاه، یک کفگير آهنی را روی آتش داغ می کنند و در خورش می گذارند. شما می توانید در اواخر پخت این خورش، روی آن یک یا دو عدد تخم مرغ بشکنید و بگذارید خودش را بگیرد. شما می توانید در زمان سرو پلا سر تره، به دلخواه کمی آب نارنج روی آن بریزید. این سبزی منبع خوبی از مواد معدنی از جمله آهن، فسفر و ویتامین C است که خاصیت ضدعفونی کنندگی و تصفیه کبد، کلیه و روده ها دارد. مرغ به کار رفته در این خورش، معمولا بدون استخوان و ترجیحا از قسمت سینه مرغ انتخاب می شود.
در سبزی مایه کوکو اشپل می توان از برگ سیر تازه و کمی شنبلیله هم استفاده کرد. شامی ماسوله ای را با برنج محلی، کره، ماست و پنیر محلی سرو کنید. برخی افراد، کمی رب آلوچه نیز در مراحل اول پخت در آش می ریزند.
مجی خورش
یا ماهی سفید شکم پر، یکی از غذاهای مخصوص گیلانی است که با طعم و مزه ای خارق العاده، شما را متحیر خواهد کرد. برای تهیه این غذای محلی و پر کردن شکم ماهی سفید، به سیر، گردو، رب انار وسبزیجات معطر (گشنیز، نعنا، پونه و خارواش) نیاز دارید. فیبیج\u200f یا ماهی شکم پر سفید را معمولا در شرق گیلان در تنور یا در گمج می پزند؛ اما شما می توانید آن را در تابه سرخ کنید یا در فر قرار دهسد تا به روش گریل آماده شود. برای تهیه آغوز کوکو، سه قاشق غذاخوری گردوی سابیده شده، سبزیجات، آرد و پیاز رنده شده بدون آب را مخلوط کنید. سپس تخم مرغ، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به مایه کوکو بیفزایید و خوب هم بزنید. کوکو را مانند کوکو سیب زمینی در روغن داغ سرخ کنید و کنار بگذارید تا خنک شوند.
طرز تهیه خورش فسنجان خوشمزه و مجلسی اصیل گیلانی
سپس کمی روغن در آن بریزید و اجازه دهید تا روغن داغ شود. سپس یک ملاقه از تخم مرغ هم زده را در تابه بریزید تا خودش را بگیرد. برای سرو، یک تا دو قاشق چای خوری از مایه کوکو را در نان تخم مرغی بریزید و دو طرف آن را روی هم بیاورید. اگر به آب انار دسترسی ندارید، آن را از طرز تهیه حذف کنید و به جای آن، رب انار یا انار سابیده شده در خورش بریزید. یک یا دو پیمانه آب در قابلمه بریزید، درب آن را ببندید و اجازه دهید خورش به آرامی و روی حرارت ملایم بپزد. پس از روغن انداختن و کشیده شدن آب گمج کباب، آن را در ظرف سرو بریزید و با پلو یا کته سرو کنید.
این غذا از ترکیب بادمجان کبابی، گردو، انار، چوچاق (نوعی سبزی محلی) و سیر پخته می شود. حال که به تنوع بی نظیر غذاهای محلی گیلان پی بردید، حتما در سفر خود به پایتخت خلاق غذا سری بزنید و طعم های بی نظیر غذاهای سنتی گیلان را بچشید. به همین دلیل پس از طبیعت سرسبز و بکر و آب و هوای عالی گیلان، غذاهای محلی این استان به عنوان یکی از پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری این شهر قلمداد می شود. ترشه شامی همانطور که از اسمش پیداست مزه ترشی دارد که علت آن وجود آبغوره یا آب نارنج در آن است. این غذا به طور معمول با نان سرو می شود اما خوردن آن با برنج نیز بدون لطف نیست.
طرز تهیه مرغ با سس گردو خوشمزه به روش شمالی
همین باعث شده که از شمال تا جنوب، غذاهای متنوعی با آن پخته شود و محبوب سفره های ایرانی باشد. چوچاق در بسیاری از خوراکی های سنتی گیلان نظیر زیتون پرورده و چاشنی هایی مانند دلال و ترشی هفت بیجار استفاده می شود. برای تهیه گمج کباب به جز سبزی چوچاق به گوشت گوسفندی، گردو و رب انار نیز نیاز است. این غذا برای جاافتادن و خوشمزه شدن باید مدت زمان زیادی روی شعله کم قرار بگیرد. در تهیه ترش واش از گشنیز، چغندر، نعنا، چوچاق، سبزی محلی ترش واش، پیاز، رب آلوچه، بادمجان، سیر، گوجه فرنگی و مرغ یا ماهی استفاده می شود.
به روش مازندرانی به گردو آسیاب شده نیاز دارید، در بعضی مناطق از ترکیب رب آلوچه و رب انار استفاده می کنند. یکی از غذاهای شمالی محبوب و از شناخته شده ترین غذاهای گیلان، باقلا قاتق است. مواد مورد استفاده در طبخ باقلا قاتق لوبیای رشتی (باقلا)، سیر، تخم مرغ و شوید است. پس از پخت سیب زمینی، آن را از قابلمه دربیاورید و با چنگال له کنید. رب گوجه فرنگی و ادویه را با باقی مانده پیاز تفت دهید و در قابلمه لوبیا بریزید. حدود ۹۰ دقیقه زمان برای جا افتادن خوراک لوبیا نیاز است.
معمولا به خورش ها و پیش غذاهای متنوع شمالی بیشتر از آش های شمالی توجه می شود؛ اما آش های شمالی نیز طعمی خوشمزه دارند و می توانند سفر شما را لذت بخش تر کنند. اناربیج یکی از خورش های محبوب در شب یلدا محسوب می شود. البته در بقیه روزهای سال نیز برای گردشگران تهیه می شود. از سبزی، رب انار و گوشت چرخ کرده برای پخت انارپیح استفاده می شود. همچنین اگه علاقه مند به آموزش سایر غذاهای گیلانی هستید می توانید طرز تهیه شامی لپه گیلانی را در مجله اسنپ اکسپرس مطالعه بفرمایید.
اگر راهی گیلان شدید، در اینجا آدرس بهترین رستوران های گیلان را با غذاهای محبوبشان پیدا کنید. قبل از همه حتما می دانید که نیمی از طعم یک خورش شمالی به برنج تازه و خوش عطر همراه آن است. اگر می خواهید چنین طعمی را بچشید، اجاره اقامتگاه آویشار تالش پیشنهاد ما به شماست. آغوز مسما را با گوشت اردک درست می کنند و همین موضوع علت اصلی لذیذ بودن آن است و قطعا نمی توان از این غذا صرف نظر کرد.