
بروزرسانی: 24 تیر 1404
انواع غذاهای محلی گیلان؛ سفره سنتی گیلانی ها مجله ایرانگرد
ترشه تره از غذاهای اصیل رشتی است که در دیگر شهرهای گیلان نیز تهیه و پخت می شود. ترشه تره را باید با برنج کته و ماهی شور یا ماهی دودی میل کنید تا نهایت لذت را از این غذای اصیل گیلانی ببرید. نکته قابل توجه درباره آغوز مسما یا فسنجان شمالی این است که شمالی ها معمولاً این غذا را ترش درست می کنند. در کنار آغوز مسما می توانید زیتون پرورده و یا زیتون و باقلا میل کنید تا از وعده غذایی خود نهایت لذت را ببرید.
این کباب باید با باد زدن مداوم پخته شود تا چربی های آن زغال را خفه نکند. قاشق غذاخوری سیب زمینی پخته شده نیز به مایه کوکو گردو اضافه می کنند. ورقه، یک نوع کوکوی بادمجان گیلکی است که با نان یا کته سرو می شود. ادویه جات ، گوشت چرخ کرده و پیاز درشت رنده شده را با هم مخلوط کنید و ورز دهید. سپس تخم مرغ ها را به مایه شامی بیفزایید و باز هم ورز دهید تا مایه شامی منسجم و کشدار شود. شامی ها را در یک تابه بزرگ بچینید و آب پیاز رنده شده را در آن بریزید تا شامی ها کم کم با آب پیاز و روغن بپزند.
- اگر رب انار شما خیلی ترش است، از آب نارنج کمتری استفاده کنید یا آن را حذف کنید.
- در این حین، پیاز را در روغن تفت دهید تا سبک و شفاف شود.
- در تهیه این غذا از سبزی محلی خالواش، سبزی چوچاق، گوشت چرخ کرده، رب گوجه، پیاز، گردو و زردچوبه استفاده می شود.
البته می توان این خورش را مانند خورش فسنجان معمولی با مرغ نیز درست کرد. خالو آبه، یکی دیگر از غذاهای لذیذ گیلانی است که با گوجه سبز، آرد، نعنا و گشنیز و تخم مرغ درست می شود. خالو آبه را می توان به صورت سرد یا گرم، همراه با برنج کته یا نان سرو کرد. کویی خورش، یکی از انواع غذاهای گیلانی بدون گوشت است که با کدوحلوایی، خرما، گردو، عدس و زردچوبه درست می شود و معمولا آن را با پلو یا نان سرو می کنند. گیجاواش تره، یکی از غذاهای محلی و لذیذ گیلانی است که با سبزی محلی و خودرو درست می شود.
توجه داشته باشید که برگ سیر بعد از سرخ شدن نصف می شود، پس در ریختن آن صرفه جویی نکنید. مغز های گردو را داخل مخلوط کن بریزید و آسیاب کنید تا به شکل پودر درآیند. شمامی توانید در این غذا از ۱۰۰ گرم لوبیای چشم بلبلی هم استفاده کنید. شما می توانید علاوه بر آب نارنج از آبغوره نیز استفاده کنید. توجه داشته باشید که هرچه پیازها را ریز تر و یکدست تر خرد کنید، طعم و ظاهر نرگسی شما بهتر خواهد شد.
بهترین غذاهای شمال ایران
یک نوع کوکو گردوی شیرین نیز وجود دارد که باآرد برنج، گردوی چرخ شده، وانیل، دارچین، گل محمدی پودر شده، بیکینگ پودر، شکر، آب و زعفران درست می شود. اگر بادمجان های شما دارای پوست نازک هستند، می توانید آن ها را با پوست خرد کنید. شامی ها را پس از سرخ شدن روی دستمال مخصوص آشپزخانه یا کاغذ روغنی بگذارید تا روغن اضافه آن ها کشیده شود. شما می توانید فقط از باقالی استفاده کنید و بقیه حبوبات را از طرز تهیه حذف کنید. اگر به سبزی محلی خالواش و چوچاق دسترسی دارید، حتما آن ها را در خورش بریزید. اگر به سبزی معطر و محلی خالواش، چوچاق و گیجای دسترسی دارید، حتما آن ها را در خورش بریزید.
سیر انار
مازندرانی ها از ترکیب اسفناج، عدس، سیر و انار ترش و نمک غذایی به نام اسفناج مرجی دست می کنند که خواص بسیاری دارد و طرفدارانش هم یکی دو تا نیستند. ماده ی اصلی این غذای خوشمزه ی مازندرانی اسفناج است و با خوردن آن تازه می فهمید که اسفناج چه طعم بینظیری دارد! برای درست کردن این غذا از گوشت، اسفناج تازه، سبزیجات معطر، سیر، نعناع، پیاز و هویج استفاده می شود. برای پخت این غذا برنج را در آب کاملاً پخته و سپس سبزی ها را به آن اضافه می کنند. بعد از جا افتادن مواد به آن آب نارنج زده شده و تخم مرغ به آن افزوده می شود. این ترشی ترکیبی از بادمجان، گوجه، پیاز، نعناع خشک، رب انار و آب غوره است.
فسنجان رشتی با فسنجان هایی که در دیگر شهرهای ایران پخته می شود تفاوت هایی دارد زیرا مردم گیلانی این غذا را ملس یا ترش می پزند. مواد اولیه این غذا شامل رب انار ترش، مغز گردو، آب انار، گوشت اردک و ادویه های متفاوت می شود. البته در رشت این غذا را با مواد اولیه دیگری همچون رب انار ترش، مغز گردو، دانه های انار، گوشت ماهی سفید و ادویه های لازم می پزند. هر دوی این غذاها بسیار لذیذ هستند و در صورت میل کردن به هیچ عنوان مزه آن ها را فراموش نمی کنید. سبزی چوچاق، مخلوط تره، گشنیز، ترخون و جعفری یا هر سبزی معطر دلخواه دیگری را به مواد اضافه کنید و آن ها را با هم تفت دهید. سپس گردوی آسیاب شده، آب انار و رب انار را در قابلمه بریزید و خوب مواد را هم بزنید.
خورش سیر قلیه گیلکی، یک خورش کم آب است که با برنج سرو می شود. قورمه سبزی یک غذای اصیل و محبوب ایرانی است که در شمال کشور با کمی تفاوت تهیه می شود. قورمه سبزی شمالی با برنج محلی سرو می شود و معمولا لوبیا چشم بلبلی و گوجه فرنگی، بادمجان سرخ کرده از مواد تشکیل دهنده متفاوت آن هستند.